fbpx

Sveriges mest ikoniska landskap

Titta runt i ditt hem. Tänk tillbaka på när du skruvade ihop den där bokhyllan och när du köpte vinglasen. Läs en saga om världens starkaste flicka. Streama något om guldet som blev till sand. Fundera på varifrån alla de där latinska namnen på dina krukväxter kommer. Känn sötman från skogens röda guld på frukostgröten. Föreställ dig ett typiskt svenskt rött hus med vita knutar. Du tänker på Småland, en plats som alltid är med dig, medvetet eller omedvetet. Ett landskap byggt på ikoniska karaktärer tillika ikonisk design, natur och kultur. En ikonisk plats i världen, utgjord av de små landen, omhuldat och särpräglat av djupa skogar och tusen sjöar. Välkommen till Småland, själva sinnebilden av vårt land.

Småland har tänkt till

Pandemin har gjort att den småländska besöksnäringen har tvingats att tänka till ett extra varv för att göra din upplevelse så trevlig och säker som möjligt. Det är okej för oss, vi är trots allt smålänningar. Klurigheten och påhittigheten sitter djupt rotad i oss, likt träden i våra trolska skogar. Vi smålänningar löser problem och fokuserar på lösningar. Under pandemin har småländska företag inom hotellbranschen och konferensnäringen hittat lösningar och delat med sig av sina goda idéer här på Smålandsguiden. Vissa idéer är enkla, andra idéer har potential att förändra hur vi reser och upplever saker. Gemensamt är att alla idéer gör att du kan åka på konferens, bo på hotell, njuta av god mat och koppla av i Småland, året runt, pandemi eller inte. Ingenting är längre som det en gång var, det är bara lite annorlunda än vad du är van vid. Älska Småland i nöd och lust.

Vettiga smålänningar

Innerst inne är vi alla smålänningar. Även du. Du behöver Småland och Småland behöver dig, mer än någonsin. Den småländska besöksnäringen lider i dessa krisande tider, precis som många andra branscher. Smålandsguiden hjälper besöksnäringen när det behövs som mest, men den hjälper också dig som besökare att upptäcka nya delar av Småland. Här fyller vi ständigt på med alla saker som besöksnäringen i Småland har att erbjuda. Det kan vara boenden, aktiviteter, konferenser och upplevelser för alla sinnen, eller något helt annat. Vi är övertygade om att du kan uppleva “de små landen” på ett säkert och tryggt sätt. Du behöver inte sitta instängd när krisen härjar där ute, men det betyder inte att du kan bete dig hur som helst. Använd småländskt sunt förnuft. Var en vettig smålänning helt enkelt.

Läs mer om Småland i corona-tider

Välkommen till Småland

Smålandsguiden är ett initiativ från länsturistorganistionerna Smålands Turism i Jönköpings län och Destination Småland i Kronobergs län. Under det gemensamma varumärket Visit Småland verkar vi för att stötta den småländska besöksnäringen och lyfta Småland som ett attraktivt resmål för turister och besökare.
Mer information finns på visitsmåland.se

Lyckad sommarkampanj

Under våren 2020 slog pandemin undan benen för den svenska besöksnäringen. Framförallt för den delen av besöksnäringen som är beroende av internationella besökare. I och med utmaningarna kopplade till covid-19, såsom karantänzoner och stängda gränser, ställde många länsturistorganisationer om sina strategier. Lösningen blev att rikta ljuset mot den inhemska marknaden och svenska turister. Visit Småland skapade då kampanjen “Emigrera till Småland i sommar”. Något som stack ut i mängden, men som också skapade stor synlighet och effekt i den digitala sfären. Kampanjen ökade också antalet svenska gästnätter i Småland med drygt 14%.
Läs mer om Smålands sommarkampanj