Hylténs industrimuseum

Typ

  • Sevärdhet och landmärke

  • Kulturaktivitet

  • Museum

Beskrivning

Ta ett steg tillbaka i tiden med Hylténs

Välkommen till Hylténs industrimuseum i Gnosjö. Här kliver du in i en helt bevarad metallfabrik så som det såg ut kring tidigt 1900-tal. Hylténs är ett helt unikt museum som visar upp den tidigt moderniserade Gnosjöandan och mannen bakom den, J.E Hyltén. Fabriken fungerar än idag genom remdrift som drivs utav det egna vattenkraftverket som är över 100 år gammalt. Alla maskiner och verktyg fungerar och det produceras fortfarande produkter i liten skala som säljs i den egna shopen. Du kan t.ex. köpa skol- och skepparklockor, ljusvässare och mortlar som gjutits och svarvats på plats.

På andra sidan gatan ligger Gåröströms industrimuseum som är hem åt gamla maskiner som fungerar än idag tack vare eldsjälar som brinner för vårt kulturarv.

Kontakt

Gåröström, 335 33 Gnosjö

Tips

Töllstorps industrimuseum
Det andra industrimuseet som visar det tidigaste Gnosjöandan som drog tråd med vattenkraft. Ligger i vacker omgivning med närhet till Töllstorps fritidsområde

High Chaparral
Bli en del av äventyret på High Chaparral bland cowboys och tågrånare. Här väntar spänning och glädje hela dagen – på High Chaparral händer det grejer när och där du minst anar det.

Marieholmskanalen
I kontrast till industrimuseum och vilda västern-äventyr finns den en mil långa paddlingsturen på Marieholmskanalen. Här paddlar du kajak eller kanot i underbar natur mellan Marieholm och Hillerstorp hamn.

Upptäck andra företag