Cykla i Filmlandskapet Småland

Typ

  • Natur och park

  • Friluftsaktivitet

  • Rundtur

  • Familjeaktivitet

  • Sevärdhet och landmärke

  • Idrottsaktivitet

  • Kulturaktivitet

  • Provning

Beskrivning

Cykelturer från Filmbyn Småland

Cykla i Filmlandskapet Småland i Mariannelund erbjuder guidade cykelturer i natur- och kulturlandskapet Småland. Följ med på cykeltur i behaglig fart till de klassiska inspelningsplatserna från filmerna om Emil i Lönneberga och ta del av de berättelserna från filminspelningarna som engagerade en hel bygd. Upplevelsen förstärks av lokala smaker i cykelkorgen och handvävd trasmatta på pakethållaren. En unik upplevelse!

Äventyr för hela familjen
Du kan också cykla på egen hand i Filmlandskapet. Välj någon av våra sex turer, alla startar och slutar vid filmmuseet Filmbyn Småland i Mariannelund och går bland annat till Katthult och Bullerbyn. Längs turerna, som är 12-65 kilometer långa, passerar du förutom inspelningsplatser en rad unika naturfenomen och sevärdheter. Du cyklar på mindre trafikerade asfalts- och grusvägar genom sagolik småländsk natur med röda stugor, gärdsgårdar, stenmurar, levande bondgårdar, odlingslandskap, glittrande sjöar och stora skogar.  Allt i ett kuperat och varierat landskap med vackra vyer.

Boka cykel och matpaket senast dagen innan! Du cyklar klassiska cyklar tillverkade i Småland, med sju växlar, fotbroms och korg. I hyran ingår cykelhjälm, karta, vägbeskrivning och en handvävd småländsk trasmatta att sitta eller ligga på vid fikastopp och pauser. För uthyrnings finns 7-växlade cyklar, 7-växlade elcyklar, juniorcyklar, barnsadlar, barnvagnar, hänga-på-cyklar och packkärror.

Låt turen ta tid
Cykeln hyr du hela dagen. I korgcykling är det nämligen inte den som kommer först mål som vinner – utan den som har upplevt mest längs vägen.
Det ska vara enkelt, roligt och hållbart att uppleva Småland!

Konferens

Söker du en utomhusaktivitet där alla kan delta? Vad sägs som en stillsam tur på stabila småländska cyklar/elcyklar med 7 växlar och fotbroms? En natur- och kulturupplevelse kryddad med lokala smaker! Boka en guidad cykeltur för gruppen, och följ med till de klassiska inspelningsplatserna! Våra natur- och lokalguider berättar anekdoterna från tiden på 1970-talet då Mariannelund blev en filmby och hela bygden blev engagerad i inspelningarna av Emilfilmerna.
Tidsåtgång 2,5-3 timmar.
Start och mål vid Filmbyn Småland i Mariannelund.

Vi har ett nära samarbete med boende- och konferensanläggningar.

Kontakt

Paketerbjudande

Korgcykling, korv och karameller
Guidad cykeltur till platserna där filmerna om Emil i Lönneberga spelades in. I Mariannelund finns anekdoter från filminspelningarna på 1970-talet i varje gathörn! Med lokala smaker i cykelkorgen och handvävd trasmatta på pakethållaren cyklar du tillsammans med våra guider genom natur- och kulturlandskapet – och får en upplevelse för livet!

Varje torsdag, från midsommarveckan till slutet av augusti.
Förbokas senast kl. 12 dagen innan!

Start och mål:                             Filmbyn Småland, Mariannelund
Längd:                                            17 km
Tid:                                                 Kl. 9-13.00

I priset ingår 7-växlad cykel med fotbroms, hjälm, lokalguide, certifierad naturguide, ekologiskt kaffe/te, köttbullemacka samt prov-smakning av lokalt mathantverk. Rek. från 15 år.

Boka här

På tu man hand i filmlandskapet Småland – natur och nostalgi i Mariannelund
Ett tredagarspaket med två övernattningar i tvåbäddsstuga, med kylskåp och pentry, på natur- och sjönära Spilhammar camping, paddling till Emarps kvarn där ni serveras hemgjord ostkaka, cykeltur till Katthult och Bullerbyn, entré på Filmbyn Småland samt valfri vandring ur Filmbyns Sju sagolika utflykter. I priset ingår lån av kanot och flytväst, 7-växlad cykel, hjälm, karta och guideinformation samt hembakad ostkaka med tillbehör till paddelturen och lunch- och fikapaket till cykelturen. Entré till Filmbyn samt vandringskarta.

Ladda ner erbjudande som pdf

Pris per person: 2900 SEK
(Barn under 15 år: 1700 SEK)
Boka här

Tips

Filmmuseet Filmbyn Småland och unika naturvandringar Sju sagolika utflykter www.filmbyn.se
Mariannelunds Karamellkokeri – hemkokta karameller sedan 1929 www.karamellkokeri.se
Stjernbergs skafferi – anrikt konditori i Mariannelund, kända för sina bakverk och surdegsbröd www.stjernbergsskafferi.se
Gamla Mejeriet i Karlstorp – café och retrobutik i unik miljö www.gamlamejerietikarlstorp.com
Bullerbyn https://www.astridsbullerbyn.se/göra-i-bullerbyn.php
Katthult inspelningsplats www.katthult.se
Mossebo Gästhem restaurang i lantlig miljö www.mossebo.se
Ingebo Hagar ekoby, med boende, café och gårdsbutik, visningsträdgård, djur, vandringsleder mm www.ingebo.se
Ett av Sveriges bästa motionsspår runt sjön Skruven passerar precis utanför Filmbyn Småland.
Här möts också vandringslederna Höglandsleden, Sevedeleden samt cykelleden Astrid Lindgrensleden (Jönköping-Västervik)
Vandringsturer med utgångspunkt från Filmbyn Sju sagolika utflykter
Klätterväggen Trollegata (bergvägg några minuter från Filmbyn, där Göran Kropp lärde sig klättra och även övningsklättrade mycket)
Herrgårdsparken i Mariannelund. Mer info om dessa platser finns på www.cyklaifilmlandskapetsmaland.se
Spilhammars camping https://se.spilhammarscamping.com/

Upptäck andra företag