Ta en tugga av ”Det Ätbara Landet”

Kampanjen” The Edible Country ” lanserades 2019 av Visit Sweden. Utomhusmatlagning med rena, lokala råvaror som du delvis plockat själv var budskapet som gick hem världen över. De rustika borden, som placerades ute i naturen över hela landet blev samlingsplatser och symboler. Småland blev en viktig del i detta och nu förvaltar vi ”Det Ätbara Landet” på småländskt vis. Här finns råvarorna runt hörnet i skog, äng och sjö. Kombinationen av fräscha, lokala råvaror, Smålands natur och några av landskapets bästa kockar kan aldrig gå fel.

Gourmetmat i det fria

När kampanjen startade komponerade de svenska stjärnkockarna Titti Qvarnström, Niklas Ekstedt, Anton Bjuhr och Jacob Holmström recept med inspiration från lokala råvaror. Nu har de småländska kockarna anpassat dem efter sin egen omgivning och sitt eget kynne. Den lyxigaste upplevelsen får du när du bokar din egen kock och guide, men en grundtanke från början var också DIY – do it yourself – gör det själv! Boka helt enkelt bordet! Saker som spritkök, köksredskap, tallrikar och bestick finns på plats. Kompletterande råvaror kan du köpa till. Reservera ditt bord nu för en unik matupplevelse i Småland. Det kan fungera lite olika så kolla med stället du väljer.

Uppdukat bord i Småland, en del av The Edible Country
Foto: August Dellert

Kom nära det naturliga

Borden i Småland hittar du på Asa Herrgård norr om Växjö, Wallby Säteri nära Vetlanda och på Kastebergs Gård i Ljungby. Det småländskt, genuina, nära och naturliga är gemensamt för alla. Sen har var och en sin särart. Asa Herrgårds bord står djupt inne i storskogen och svampen plockar du direkt på plats. Här finns kärleken till det vilda och ofta kommer köttet från den egna skogen. På Wallby säteri är de ljusa ängarna fyllda med örter och bordet vid sjön inbjuder till fiske. Du kan till och med lägga pinfärsk fisk i pannan. På Kastebergs Gård älskar man sina djur och gårdens grödor – här har bönder levt och verkat i generationer. Det enkla och rustika sätts i högsätet, t.ex. raggmunk med stekt sidfläsk från glada grisar och rårörda lingon därtill.

Matlagning över öppen eld, The Edible Country Småland
Foto: Emma Ivarsson
Dukat bord The Edible Table Kastebergs Gård
Foto: Alexander Hall

Mitt i naturen på Wallby Säteri

Njut av naturens skatter på Wallby Säteri. Bordet är placerat på en höjd över Skirösjön.  Inramningen består av betande hästar och kor intill 300 år gamla ekar. Taket består av vajande trädkronor. Bli ompysslad och uppfylld i en fantastiskt naturskön miljö.
Boka Wallby Säteris bord

Uppdukat bord med gäster Wallby Säteri, The Edible Country
Foto: Anna Hållams
Dukat bord Wallby Säteri i Småland, en del av the Edible Country
Foto: Emma Ivarsson

Trolsk känsla vid Asa Herrgård

Det andra småländska bordet i The Edible Country hittar du vid Asa Herrgård. Här består golvet av mjuk mossa och väggarna av barrträd. Himlen är ditt tak. Skogen står för musiken. För att göra upplevelsen extra minnesvärd är ett tips att ta sjövägen till bordet i kanot.
Boka Asa Herrgårds bord 

Dukat bord i skogen, Asa Herrgård, en del av The Edible Country
Foto: August Dellert
Matlagning i det fria vid Asa Herrgård Småland, the Edible Country
Foto: August Dellert

Hemma på Kastebergs Gård

Vad är mer småländskt än en kohage omgärdad av stengärdsgårdar? Kastebergs är en bondgård på riktigt och korna blir din naturliga publik. Naturligtvis kan du lifta med traktor och vagn för att ta dig till bordet ute på ängen där knotiga äppelträd minner om äldre tider.
Boka Kastebergs Gårds bord

Familj njuter av The Edible Table vid Kastebergs Gård i Småland
Foto: Alexander Hall
Kvinna med barn går bland får på Kasterbergs Gård, the edible table
Foto: Alexander Hall

Utforska mer av Småland

Wallby Säteri Country Resort AB
Kastebergs Gård
Asa Herrgård