fbpx

Röttle by bjuder på
både natur och kultur

Tre kilometer söder om Gränna hittar du idylliska Röttle By. En genuin kulturhistorisk miljö med trähusbebyggelse från både 1700- och 1800-talet, två anrika kvarnar, ett dramatiskt vattenfall från Röttleån och en lugn småbåtshamn.

Röttle by har haft en stor betydelse för Grännabygden i många sekler. Idag är de röda stugorna befolkade av sommargäster och det natursköna området lockar både ortsbor som besökande turister. Första gången som Röttle nämns är året 1279. Byn kallades då Rytlofors, vilket betyder “den rytande forsen”.

Sus från fall och trädtoppar

För naturälskare och botaniker är Röttleåns dalgång en riktig pärla. Här hittar du början på Västanå naturreservat, som sträcker sig nästan 5 km söderut. Landskapet kring Röttle by är omväxlande och vackert. Ett flertal stigar i området gör det lätt att ta sig fram. Röttleån är 12 km lång och får sitt vatten från sjöarna Bunn och Ören. Fallhöjden är 108 meter ned till Vättern. Både laxöring och harr går upp i ån och leker. Vid mynningen ligger byn Röttle. 

Foto: Robert Brolin

Anor från medeltiden

På medeltiden ägde Nydala kloster flera mjölkvarnar som fanns i byn. 1641 blev Greve Per Brahe den yngre ägare av Röttle by. Han satsade på att bygga ut vattenkraften och det anlades en industriby med en rad verkstäder längs Röttleån. I ravinen syns spåren efter gamla husgrunder och fördämningar. Två kvarnar finns ännu kvar bland de pittoreska röda stugorna. De båda kvarnarna, Rasmus kvarn och Jerusalemskvarn, vittnar om byns storhetstid under 1600-talet. Sommartid kan du ta del av stenmalning av mjöl i Rasmus kvarn, samtidigt som det berättas om byns historia. Läs mer och boka visning

Foto: Robert Brolin

Promenera ned till hamnen

Upptäck Röttle genom att promenera Röttlestigen, vandringsstigen i Röttle by, som startar vid parkeringen och sträcker sig ner till hamnen. Vandringsstigen är 1,3 km lång och går genom byn, förbi kvarnar, utmed vattenfallet, över broar, kuperad terräng, grusväg och stigar. Nere vid åns utlopp i Vättern är Röttle hamn med ångbåtsbryggan där ångbåtarna fram till 1930-talet lade till. Slå dig till ro med picknick eller grillning vid den välskötta rast- och grillplatsen och ta ett uppfriskande dopp i det klara vattnet. 

Lokalt mikrobryggeri

Sedan sommaren 2013 finns föreningen Röttle Bryggeri som ämnar att sälja egenproducerat öl där råvarorna till stor del kommer från Röttle eller den närmaste omgivningen. Föreningen har tillsammans startat en humleodling, med mål att minst ett öl ska ha alla råvaror med ursprung i Röttle. Det finns en stor humlepopulation söder om Röttleån och det finns även en källa där bryggeriet tar sitt vatten. Läs mer om Röttle Bryggeri

Foto: Daniel Wengel

Hitta hit

Kör från Gränna, kommer du från nedre vägen, Skiftesvägen, kör söderut skyltat mot Röttle. Om du kör övre vägen, Jönköpingsvägen, följ skyltning Röttle. Det finns tre parkeringsområden, en nere i byn, en intill bron över Röttleån, samt en på åns västra sida.