Porträttbild på Mikael och Johan.

Micael och Johan söker meningen med livet

Micael & Johan

Ekonomiprofessorn Micael Dahlen tar med sig skådespelaren Johan Ulveson på en nyfiken upptäcktsresa genom Småland.

Tips på småländska besöksplatser:

  1. Åsnens nationalpark
  2. Kosta Glasbruk
  3. Kosta Glascenter
  4. Little Rock Lake Zipline
  5. Asa Herrgård

Följ Micael!

Kan Småland vara svaret på vad meningen med livet är?

Det undrar Micael Dahlen när han tar med sig sin kompis Johan Ulveson på en resa genom de södra delarna av landskapet.

Under sin resa producerar de fyra små filmer i ämnet – håll utkik!

Det är tyst och stilla vid sjön Åsnen i tre mil söder om Växjö. Ekonomiprofessorn och författaren Micael Dahlen och skådespelaren Johan Ulveson sitter på en sten och tittar ut över vattnet. Duon ska resa i Småland under några dagar för att hitta lugn, uppleva nya saker tillsammans och för att försöka hitta svaret på frågan – vad är meningen med livet?

– Det är verkligen stilla här, säger Johan.

– 33 decibel, konstaterar Micael efter att ha mätt tystnaden med en app i mobilen. Det är tystare än vad det normalt är i ett bibliotek, tillägger han.

Johan Ulveson berättar att han tillbringat många somrar i Småland. Dansbanan vid Kärrasand i Urshult var ett stående inslag under ungdomen. Professorn Micael har inte samma erfarenhet av landskapet men lutar sig mot research och fakta. Han berättar för Johan att Åsnens nationalpark är Sveriges yngsta. I sjön Åsnen finns en insjöskärgård med 700 km strandlinje och fler än tusen öar. 

De två kompisarna hittade varandra under Micaels föreställning på Dramaten i Stockholm. Där föreläste Micael om lycka och Johan fungerade som sidekick med reflektioner och funderingar. Micaels filosofiska och existentiella tankar vägs upp av Johans humor och kvickhet. 

Tandemcykeln, som ska ta dem längst sjön till Ålshult, står parkerad strax bakom på grusvägen.

– Vill du styra eller trampa? undrar Micael.

– Hänger inte de två sakerna ihop när man cyklar? säger Johan när han tar på sig hjälmen med flammor på sidorna. 

– Jo, men här är det den som sitter fram som styr. Det går inte att styra när man sitter bak, förklarar Micael.

Nationalparken beskrivs som ett Sverige i miniatyr. Längs grusvägen passerar man ädellövskogar, barrskogar, sjöstrand, myr och vassvikar.

– Det här är en riktig Svemester. Visste du att Småland är uppbyggt av 12 små länder, frågar Micael bakifrån sin plats på cykeln. 

– Nej, det visste jag inte, svarar Johan. 

– Jo, namnet Småland kommer från att man slog samman flera ”små land” till ett, förklarar Micael.

– Jaha, du kan så mycket du Micael, säger Johan.

Sakta cyklar de iväg och deras småprat blandas upp och försvinner i suset av trädkronor och fågelkvitter. 

Turen avslutas på småländskt vis med nationalrätten ostkaka vid en röd stuga.

Nya upplevelser gör att tiden känns längre

En av professor Micaels Dahlens många undersökningar handlar om tidsuppfattning. Enligt olika forskare så upplever nämligen många att tiden känns längre när man provar nya saker. Så dag nummer två på resan handlar om upplevelser. Glasblåsning står först på tur.

Det är varmt inne i fabriken. Micael och Johan får en guidad tur på Kosta Glasbruk. De tittar på hur vinglas formas fram av glasblåsarna.

– Exakt ett sånt glas vill jag göra, förklarar Johan. 

Dock tar det flera år av erfarenhet för att ta fram ett sånt glas förklarar glasblåsaren Lars Lalle Andersson på Kosta glascenter. Lalle tar emot i sin glashytta och håller en kurs i glasblåsning. Istället för glas blåser de varsin karaff. Ja, eller… vas blev det för Micael och karaff för Johan. Allt under överseende av Lalle som har 40 års erfarenhet av glasblåsning. 

Hantverket har funnits i Kosta sedan 1742. 

Eftermiddagen blir mer fartfylld. Då ska rädslor övervinnas och adrenalinet i kroppen få en rusch. Södra Smålands vildmark ska upplevas från ovan med hjälp av en 4 km lång ziplinebana. Efter genomgång av säkerhet bär det av upp och utefter linor med farter uppemot 70 km/h.

Ziplinen är det största anläggningen i sitt slag i Europa och både internationella och svenska turister lockas av adrenalinkicken och de vackra skogarna runt om. Ziplineguiderna är naturguider och berättar om både djuren och naturen i området. Den som inte vill uppleva äventyret från ovan kan ta en tur i vandringlederna eller bara njuta av utsikten i restaurangen på toppen av anläggningen. 

– Det var en perfekt blandning av skräck och förtjusning, säger Johan.

– Man var verkligen i nuet. Om man gick med autopilot tidigare så kopplades den definitivt ur nu, förklarar Micael.

– Ja, det var härligt, säger Johan.

Sista dagen på Johan Ulvesons och Micael Dahlens Smålandsresa startar med frukost på Asa Herrgård. Asasjön ligger stilla nedanför den sluttande gräsmattan. Fåren, i hagen bredvid, jobbar metodiskt med att hålla det vackra landskapet öppet genom att sakta tugga i sig det daggvåta gräset. 

Tillsammans med Emma Ekaremål, som driver Asa herrgård, och kökschefen Pontus Sjöholm ska en skogslunch tillagas i en vacker skogsglänta i den trolska skogen. Under den 1,5 km långa promenaden från herrgården till platsen i skogen plockas ingredienser till matlagningen. Pontus pekar och berättar vilka blad, blommor och örter som är ätbara för säsongen.

På menyn står en varmrätt bestående av stompad potatis, rådjursfilé, lingon och kantarellsås. Johan steker rådjursfilé över öppen eld som om han aldrig gjort annat. Micael är lite mer avvaktande och håller sig till enklare sysslor. Det vegetariska alternativet är ramslöksmarinerad tofu. Salladen blandas upp med promenadens skörd av kirskål, gökärt, alm- och granskott.

Efterrätten tillagas av popcorn poppade över eld, blåbär, hallon, mandlar och egenkokad kolasås toppat med nyplockad harsyra.

– Har du hittat meningen med livet ännu, frågar Micael Johan medan de delar upp efterrätten i glasburkar. 

– Jag vet inte om det finns någon speciell mening med livet, svarar Johan. Men det här känns ändå väldigt meningsfullt i alla fall, fortsätter han.

– Ja, det gör det och jag tror att en del av meningen med livet handlar om att uppleva nya saker. Och egentligen borde alla få göra det här – laga mat i skogen med Johan Ulveson, skrattar Micael.

Omgiven av mjuk mossa och tallar som sträcker sig till molnen blir det vackra långbordet, dukat till fest, en magisk plats att avsluta vistelsen i Småland vid.

Miniserien med fyra små filmer – ”Johan och Micael letar meningen med livet i Småland ”– publiceras i Micaels sociala medier och på Youtube-kanalen Drakteve under sommaren.

Utforska mer av Småland

Little Rock Lake AB
RentBike
Asa Herrgård