Var lite kulturell i Småland

I vissa delar Småland står tiden stilla. Här finns välbevarade miljöer och spännande platser som tar med dig genom olika tidsepoker. I andra delar av Småland kan du låta fantasin springa iväg till sagornas värld. En semester utan kultur är ingen riktig semester.

Småland är ett mångfacetterat landskap sett till kultur och historia. Storheter som Astrid Lindgren, Vilhelm Moberg och hälften av ABBA satte Småland på kartan, men Småland är också känt för sina historiska platser och kulturella företeelser. Saker som man inte kan uppleva i böcker eller hörlurar. Man måste vara på plats i Småland. Välkommen till en värld av rik kulturhistoria och unika kulturskatter. Var lite kulturell i sommar.

Snabba kulturtips i Småland

Kulturgatan i Bodafors

Projektet drivs av Stiftelsen Lehmanns Verkstad och här erbjuds mycket för den som är intresserad av möbeldesign, trähantverk och kulturhistoria. Besök utställningarna TRÄ ART och Slöjd Småland eller ta en titt i Kulturgatans intarsiaverkstad, Bodafors Bokhandel, bageri, café och designbutik.
Läs mer om Kulturgatan

Foto: Kulturgatan Bodafors

Grenna Museum

Gränna är inte bara polkagrisar. I den lilla staden vid Vättern finns också Grenna Museum. Här kan du svepas med i den fascinerande berättelsen om grännasonen S A Andrées polarexpedition. En ruskig och ständigt aktuell historia som har resulterat i en uppsjö av teorier, böcker och spelfilmer. Här finns även Sveriges största samling av polarhistoriska föremål och utställningar om Grevskapet Gränna-Visingsö.
Läs mer om Grenna Museum

Utställning i Grenna Museum om Andrées polarexpedition, ballongkorgen till ballongen Örnen finns här
Foto: Grenna Museum

Åsens By

Hur såg det ut i Småland för 100 år sedan? Åk till Åsens By, Sveriges första kulturreservat. Det pittoreska kulturreservatet i norra delen av Småland är ett ovärderligt arv från förr. Strosa runt bland byns historiska byggnader och kom nära bonddjuren. I Åsens By får du en inblick i allt från dåtidens brödbak till jordbruket med hästkraft. Njut av lugnet och ostkakan.
Läs mer om Åsens By

Röda hus med vita knutar i Åsens By Småland
Foto: Gunnar Lindquist

Trästaden Eksjö

Eksjö är en unik kulturskatt som en av Sveriges bäst bevarade trästäder. En stad som verkligen är värt ett besök. Ta en promenad på kullerstenen längs solvarma träväggar, knarrande portar och oregelbundna gränder. Upptäck kulturskatten Eksjö på egen hand eller under en guidad tur. Stadsvandringar finns med både med fysisk guide och audioguide. 
Läs mer trästaden Eksjö

En promenad i trästaden Eksjö längs vatten och byggnader
Foto: Göran Assner

Linnés Råshult

På platsen där Carl von Linné växte upp finns idag ett kulturreservat med återskapade 1700-talsträdgårdar och ett krav-certifierat café. Råshult, norr om Älmhult är ett inspirerande utflyktsmål där du kan uppleva 1700-talslandskapet på egen hand eller gå på en guidad tur, ledd av Carl von Linné i egen hög person.
Läs mer om Linnés Råshult

Linnés Råshult har bevarat Carl von Linnés hem, skådespelare spelar Linné på en äng
Foto: Cathrine Rydström

Sagobygden

Småland är sagornas förlovade land. Sagobygden finns i sydvästra Småland. Här kan du uppleva det muntliga berättandet och dras med i berättelser om troll, sägenplatser, oknytt och lortatyg. Hjärtat av Sagobygden består av Sagomuseet i Ljungby, en sagolikt bra utgångspunkt för att komma nära den rika berättartraditionen i Småland. 
Läs mer om Sagobygden

Foto: Alexander Hall

John Bauer

På Jönköpings läns museum kan man sedan många år se ett stort antal målningar från den välkände konstnären John Bauer. Hans ande finns idag överallt i norra Småland. Ta del av historierna, konsten och platserna som till stor del har format vår bild av hur troll, tomtar och älvor ser ut. Den stora “trollmålaren” fascinerar fortfarande stora som små.
Läs mer om John Bauer

Fotografi på "trollkonstnären" John b
Foto: Jönköping läns museum

Kronobergs Slottsruin

Kronobergs Slottsruin ligger vid Helgasjöns strand och var från början en biskopsborg som skulle skydda den svenska gränsen mot danskarna. Idag är borgen och borggården ett populär utflyktsmål med aktiviteter och café intill i Ryttmästaregården. Ångaren Thor har sin hemmahamn intill ruinen.
Läs mer om Kronobergs Slottsruin

Ångaren Thor åker förbi Kronobergs slottsruin
Foto: Pelle Wahlgren

Utforska mer av Småland