Huseby

”Huseby är ett av mina absoluta favoritställen att besöka när jag kommer hem till Småland. Efter att Florence Stephens hade testamenterat egendomen Huseby Bruk till staten, då var jag en utav de som var med och katalogisera samlingarna här.
Ni som är intresserade utav design, ni måste besöka Huseby denna sommar. Det visas nämligen nu en utställning med flera hundra möbler som tillverkas i Småland och formgivna utav några av våra främsta arkitekter och designers.”
– Knut Knutson

Att komma till Huseby är som att kliva tillbaka i tiden och landa i en annan värld. Här snurrar vattenhjulen i Kvarnen, brukshandeln säljer gammaldags karamellstrutar, påfåglarna stoltserar i trädgården och husan fejar på slottet. Tiden stannade här för 100 år sedan och du som besökare kan kliva in och uppleva epoken då Joseph Stephens var patron på bruket, då hästarna arbetade tillsammans med statarna och när allt var en egen värld där det som odlades togs tillvara i slottsköket.

I sommar visas även möbelutställningen Johans stolar i den gamla snickerifabriken. Där kan man insupa och lära sig mer om småländska designmöbler under 1900-talet.