Granhults Kyrka

”Granhults kyrka, det är en utav de vackraste kyrkor jag känner till. Det är den äldsta träkyrkan vi har i landet, daterad början på 1200-talet. Det första som slår en när man kommer in på kyrkogården är dom ålderdomliga gravstenarna som är helt fantastiska! Och jag har aldrig träffat någon som inte bara gapar av förvåning när dom kommer in i kyrkan. Makalöst! – Knut Knutson

Granhults kyrka är Sveriges äldsta, välbevarad medeltida träkyrka från 1220-talet. Idag finns det bara ett tiotal bevarade träkyrkor kvar från denna tid, då de flesta medeltida träkyrkorna revs när nya stora kyrkor skulle byggas. Granhults kyrka skulle också rivas, då det byggdes en ny kyrka i Nottebäck på 1830-talet, men Granhultsborna vägrade och förde en hård kamp för att få bevara sin kyrka.
Tack vare Granhultsbornas envisa kamp så fick Granhults kyrka stå kvar och 1879 fick den åter rätt att fungera som gudstjänstlokal, vilket den gör än idag.
Åk hit och känn historiens vingslag när man besöker kyrkan, som är helt klädd I tjärdoftande spån och invändigt kan man fortfarande njuta av interiören med vägg- och takmålningar från 16- och 1700-talet.


UPPLEV HISTORISKA SMÅLAND