Ångaren Thor

Ångaren Thor byggdes 1887 och har gått i Helgasjön ända sen den tiden. Och att komma på den båten, känna dofterna, se naturen och hur den glider framtuffande, det är en fantastisk känsla som jag inte tycker någon ska missa. – Knut Knutson

Sommartid trafikeras Helgasjön av Ångaren Thor. Välkommen att njuta av en tur ombord och slussa vid Sveriges sydligaste sluss i Åby. Vill du ta en längre tur kan då åka upp till Asa Herrgård, där man också kan övernatta eller äta en god middag. Under resan får du möjlighet att lära dig mer om ångbåten, Helgasjön och Kronobergs slottsruin. Det som idag är en ruin var en gång i tiden ett av fyra slott vid Sveriges dåvarande södra gräns som skulle skydda landet mot ärkefienden Danmark. Turerna avgår från Kronobergs slottsruin, vilket också är Thors hemmahamn. Här kan du också äta glass och våfflor på Ryttmästaregårdens sommarcafé.

Ångaren Thor är byggd 1887 på Bergsunds Mekaniska Verkstad i Stockholm och samma år som Ångaren Thor byggdes färdigställdes också Sveriges sydligaste sluss vid Åby. Sedan dess har Thor alltjämt tuffat runt i Helgasjön.


UPPLEV HISTORISKA SMÅLAND