Rundturen

Jag har valt ut några tips. Min hemstad Växjö är en självklarhet som mat- och kulturstad. Välkommen hem till oss på någon sylta i De luxe-familjen. Även i Kosta och trakterna runt om finns ett och annat som lockar – så klart Klubb DC på Don Camillos pizzeria som drivs av min gode vän Sylvester Schlegel. Han tipsade mig om den lilla, idylliska studiohyttan i byn Transjö, men så klart också Kosta glasbruk där Kjell Engman ställer ut fantastiska instrument i glas. Vi styr kosan söderut till en absolut favoritplats. Bilkyrkogården Kyrkö mosse i Ryd. Det är en otrolig mystik över stället där vackert rostiga bilvrak får sjunka ner i mossan och förenas med skogen. Från Ryd är det inte långt till Åsnen och Ålshults handelsbod. Nu kan man sova över i en järnvägsvagn – fantastiskt! Jag handlar helst lokalt och ekologiskt och då passar södra Åsnen där man hittar gårdsbodar, musterier och grönsaker allt efter säsong. Ja, det här är en del av mitt hemma i Småland .” — Gustav Hector

VÄXJÖ

Växjö – ett märkligt namn, tycker du. Men det betyder ungefär ”sjön där vägarna möts”. Kanske syftar det på Växjösjön mitt i staden och vägarna som möttes vid den urgamla handelsplatsen. Inte långt därifrån tronar den medeltida Domkyrkan, som utgör Växjös siluett med sina båda spiror och ett vackert kyrkorum fyllt med glaskonst. Växjö är en charmig och livlig småstad i hjärtat av Småland, känd för sitt utbud av restauranger som är bra på grönt och ekologiskt, sin kultur och vackra natur. Spendera ett par dagar och bo över en natt eller två.

KOSTA MITT I GLASRIKET

Hela tretton glasbruk och studiohyttor finns i området – ingen den andra lik. I hjärtat ligger Destination Kosta med glasbruk, hotell, restauranger, stugor och safaripark. Komplettera med idyller som Magma art glass Transjö eller Persson & Persson i Ösjöbol där du hittar återvunnet glas.

Kanske hålls klubb DC på mysiga pizzerian Don Camillo eller kanske Hyttsill inne på bruket. Hälsa på älgar eller blås ditt eget glas. I Glasriket har du inte tråkigt en enda dag på året. Det glöder alltid i hyttornas ugnar och dit är du välkommen.

BILKYRKOGÅRDEN OCH ÅSNEN

Bilkyrkogården Kyrkö mosse i Ryd kan inte enkelt beskrivas. Det är en plats dit många vallfärdar för att uppleva mystiken när bilvrak långsamt får återgå till naturen. Bygden runt södra Åsnen är också fylld med mysiga, små besöksmål. Hur mycket som helst att göra för – ja, faktiskt alla. Sjön bjuder in till bad, fiske och kajakfärder. Naturen till cykling och vandring på bilfria vägar. Gårdsbodarna runt sjön till närodlat, hantverk och närproducerat. Här är hösten en härlig tid. Då mustas äpplen från de unika ängsfruktodlingarna, rotfrukter skördas och sylten kokas. Ditt boende är härligt naturnära. Stanna en stund och andas…