Glasriket är ren magi

Inte någonstans i världen finns så många glashyttor och studios på en och samma plats. Här har man blåst glas sedan 1742 och arbetssättet är i stort detsamma nu som då. Där den småländska granskogen öppnar sig hittar du bruken i anspråkslösa samhällen. En glasbruksrunda kan ta både en och två dagar. 

Glödande varmt glas i glashytta i Småland
Foto: Hans Runesson

Av tradition håller hyttorna öppet för alla. Det är också unikt att du får gå nära, ända fram till mästare och hantverkare som bearbetar den glödande massan. I området mellan Växjö och Kalmar ligger nämligen hela 13 glasbruk och hyttor. Planera för fyra sorters upplevelser – att se hantverket inne i hyttan och fantastiska utställningar, sedan handla prisvärt i shoparna. Alla bruk har försäljning – oftast till riktigt bra priser. Och du kan faktiskt också prova på att blåsa glas själv på flera ställen.

Barn blåser glas i Glasriket i Småland, Kosta
Foto: Alexander Hall

Moderbruket Kosta

Kosta är moderbruket från 1742 och här finns konstglaset, servisglaset och nu t ex tillverkning av växelspaksknoppar för Volvo. Det är här Bertil Vallien verkar och gjuter sina båtar, här finns arvet efter Ulrica Hydman Vallien och många andra konstnärer. I Kosta har dessutom en hel destination växt fram med hotell, restauranger, stugor, Älgpark, safaripark, outlet och vildmarksliv. Likheterna och kärleken till glaset finner du vid varje hytta – för det är en kärlekshistoria. Mästare, assistent, formgivare och konstnär – alla har de ett nära förhållande till den glödande massan och dess möjligheter.

Bertil Vallien blåser glas vid Kosta glasbruk i Småland
Foto: Markus Crépin Sundström

Upplev hela spektrat

En konstrast mot Kosta är t ex Persson & Persson i Ösjöbol utanför Åseda där man ägnar sig åt återbruk. Använda flaskor blir till vackra glas och andra bruksföremål. Shop och café finns i den  gamla lanthandeln intill. Vänder du söderut kommer du till Bsweden i Herråkra med outlet och sedan till Bergdalahyttan. De har ett spännande samarbete kring belysning och många av Bswedens glasdetaljer tillverkas här. T ex skärmen till populära Manhattan. Annars är Bergdalahyttan mest känd för sina bruksföremål med blå rand.  

Morgan Persson blåser glas vid sina lilla glashytta i Småland
Foto: Alexander Hall
Glasblåsare tillverkar glas i glasriket i Småland, Bergdalahyttan
Foto: Markus Crépin Sundström
Det ryker från Bergdalahyttan i Glasriket i Småland
Foto: Markus Crépin Sundström

Skruvat och trendigt glas

Så till trendsättaren i Skruv – produkterna från Skrufs Glasbruk finns snart i varje influensers instagramkonto. Vaserna Pallo, kolonn och ljuslyktan Tokyo radar upp sig i deras outlet. Vasen dagg kan du dock köpa endast på Svenskt Tenn – men det är i de småländska skogarna den tillverkas.

Skruf glasbruk arbetar med Dagg som säljs av Svenskt Tenn
Foto: Markus Crépin Sundström

Andra exempel är hyttan Mickejohans i Örsjö som jobbar med gamla svenska tekniker som Graal och Ariel. The Glass Factory står det experimentella och nyskapande. Målerås har tradition och Orranäs bruk är det senaste tillskottet. Och detta är inte alla – kika in på glasriket.se för mer information.

Viktigt att tänka på i Coronatider

På grund av coronapandemin kan vissa hyttor vara stängda och förhållanden ändras efter hand. Kolla för säkerhets skull direkt med glasbruket.

Utforska mer av Småland