fbpx

Små och stora familjenöjen i Småland

Småland är en plats fylld av kreativitet och nyfikenhet, cowboys och sagofigurer, äventyr och mys, djur och natur, sol och bad samt smaker och dofter. Det är på många sätt den perfekta platsen för en lyckad familjesemester. Ta med familjen på ett riktigt äventyr i Småland.

Cowboys under en show på High Chaparral  i Småland
Foto: High Chaparral
Pappa sitter i rodel med barn vid Isaberg Mountain Resort
Foto: Isaberg Mountain Resort

Äventyr i naturen och vilda västern

I Småland hittar du det svenska lugnet i form av röda hus med vita knutar, tusentals sjöar och djupa trolska skogar. Här får du alla möjligheter till härligt familjemys, men också till fartfyllda familjeaktiviteter. Paddla, bada och cykla i det fria. Susa nedför ett berg i en rodelbana, åk zip-line mellan trädstammarna och gå en höghöjdsbana högt uppe bland trädtopparna. Småland bjuder också på mer stillsamma äventyr som exempelvis skattjakter, guldvaskning, småkrypsspaningar, lärorika experiment, geocaching och glasblåsning. Många familjer väljer också att ta en tidsresa tillbaka till vilda västern på High Chaparral. Småland är kort sagt platsen att åka till om är ute efter minnesvärda familjeäventyr.

Familj cyklar MTB i Småland
Foto: Patrik Svedberg
Flickor paddlar kanot vid Isaberg Mountain Resort
Foto: Isaberg Mountain Resort
Barn och vuxen susar fram mellan träden i en zipline i Småland
Foto: Alexander Hall

Audiens hos skogens konung

I småland finns ungefär 30 000 älgar, vilket gör Småland till en av de mest älgtäta platserna i Sverige. Har du tur kan du få syn på skogens konung i skog och mark, men det är desto svårare att komma riktigt när dessa majestätiska djur i det vilda. För att stilla ditt älgbegär är ett tips att åka till någon av Smålands många älgparker. Det är ett säkert och roligt sätt att komma nära Sveriges största djur. I vissa älgparker kan du köra runt med bilen, i andra får du möjligheten att mata och klappa älgarna. Gemensamt för Smålands många älgparker är att älgarna lever relativt naturligt och kan röra sig på stora områden. Du hittar älgparker från norr till söder i Småland. Gör en utflykt över dagen eller gör ett stopp på vägen. 

Person fotar älg i en av Smålands många älgparker
Foto: Jerker Andersson
Flicka klappar älgkalv vid Skullaryds älgpark i Småland
Foto: Patrik Svedberg

Polkagrisens förlovade land

Den lilla idyllen Gränna är först och främst förknippad med en stark och envis kvinna, Amalia Eriksson, mer känd som polkagrisens uppfinnare. Polkagrisen är Grännas främsta kännetecken och en av Sveriges mest kända souvenirer. Originalet är rött och vitt och smakar pepparmint. Hela Gränna är format efter Amalias sockersöta arv. Här finns ett dussin polkagrisbagare som kokar, drar, knådar och vrider den söta degen på traditionellt vis. De sätter förstås också sin egen prägel på sina polkagrisar med spännande smakkombinationer. Du kan själv titta på när sockerbagarna utför det klassiska hantverket och om du vill kan du även testa på att baka. Gränna är ett måste när du semestrar med familjen i Småland. När du ändå är här, passa på att njuta av landskapet och känna av historiens vingslag från grevar till polarutforskare.

Barn provar på att baka polkagrisar i Gränna
Foto: Anna Hållams
Barn och mamma testar på att baka polkagrisar i Gränna
Foto: Anna Hållams

Bland trägubbar och troll

Småland är också en plats för ikoniska sagofigurer och mytiska väsen som tomtar, troll och jättar. Sagoberättandet är djupt rotat i den småländska själen. Många välkända sagofigurer har också sitt ursprung här. Kliv in i sagornas värld i sommar. Insup miljöerna från böckerna och filmerna vi alla känner igen eller utforska intressanta sägenplatser runt om i Småland.

Barn i Filmbyn tittar nyfiket på postrar på en vägg
Foto: Emma Jansson
Barn leker i Sagobygden
Foto: Alexander Hall

Utforska mer av Småland

Huseby Bruk
Grenna Polkagriskokeri
High Chaparral Sweden AB
Getnö – Lake Åsnen Resort
Isaberg Mountain Resort
Little Rock Lake AB
Sagobygden
Grönåsen Älg- & lantdjurspark
Boda Borg Sävsjö
Julared
Kleva Gruva
Polkaprinsen
Skullaryd Älgpark