fbpx

Småland på cykelsadeln med Elna Dahlstrand

Smålänningen och elitcyklisten Elna Dahlstrand tar med dig på en härlig guide genom Småland. Elna bjuder på cykling för alla smaker på sin mountainbike genom trolsk skog och hisnande vyer. Förbered dig på genuin cykellycka för både barnfamiljer och cykelnördar.

Cykellycka, mjölksyra och äventyr

Välkommen till min bakgård – här finns makalöst mycket cykellycka, mjölksyra och äventyr att uppleva oavsett om du kommer hit över dagen eller om du vill sy ihop en minisemester med flera dagars fantastisk och varierande MTB-cykling. Äventyret går från berg till berg på MTB i vackra Östra Vätterbranterna mellan Huskvarna och Gränna. Naturen är spektakulär och bjuder på fantastisk variation, makalöst vackra utsikter och ljuvliga möjligheter att ha upptäcka och ha roligt på MTB. Här finns allt man kan önska sig. Trolsk bauerskog där stigarna snällt smyger sig fram genom djupa skogar, ängar, hagar och skira lövskogar, flowig cykling såväl som utmaningar för alla sorters cyklister, mängder av utsiktsplatser att pausa vid och ett äventyr som liksom inte vill sluta.

Elna Dahlstrand på sin cykel på Grännaberget i Småland

På några ställen finns uppmärkta MTB-banor som ger utmaning och upplevelser för alla sorters cyklister, och jag dem jag har valt ut är tre av de platser som ligger mig allra varmast om hjärtat. IKHP på Huskvarnaberget, GBOK MTB Arena på Grännaberget och så klassikern Vista MTB i Smålands Toscana.

Följ med Elna på cykeln i sommar

Huskvarnaberget, IKHP

På IKHP finns massor av vackra höjdmetrar med utsikt över Huskvarna, Vättern och Jönköping. Här finns utmaningar med backar och terräng som bygger starka, tuffa och coola mtb-cyklister men man har också byggt en alldeles ny bana som är relativt platt och funkar för alla. Utbudet av uppmärkta MTB-leder sträcker sig från den nya gröna slingan som alla kan cykla, vidare i svårighetsgrad via en blå, en röd och en svart till EM-banan från 2016 som är skyltad i lila.

Grönskande blommor vid IKHP-stugan i Huskvarna

Vad det blir för färg på världscupsbanan som klubben bygger den här sommaren är inte klart ännu, men när den är färdigställd finns det verkligen MTB för alla nivåer på Huskvarnaberget. För några år sedan dundrade europa-eliten fram på stigarna här och ganska snart kommer världseliten att komma hit för att cykla just MTB i världsklass. Vi vanliga dödliga behöver ju inte kasta oss ut för de värsta branterna direkt – värm upp med gröna slingan, avancera till blå, fortsätt utmana dig med röda och fortsätt vidare med röd och om du är av den modigare sorten tar du dig vidare nedför svarta banans stenkista, tuffa dropp och branta raviner. Pusta ut i toppen av Strutsabacken med milsvid utsikt och MTB-upplevelsen blir total.

Elna Dalhstrand blickar ut över Vättern från IKHP-stugen i Huskvarna

Vill du köra pumptrack och fila på tekniken finns fina möjligheter att göra just det och på IKHP kan alla ha kul, från minsta minicyklist på springcykel till teknikkräsna elitcyklister och alla däremellan.

Sätt guldkant på IKHP – här är tipsen:

När man blir hungrig på Huskvarnaberget:

– Köp med dig mat eller lunch från supercharmiga Kroatorpet och ha picknick med utsikt över Vättern. Nedanför IKHP-stugan finns flera bord där man kan sitta. Läs mer om Kroatorpet

– Grilla korv till after biken vid någon av grillplatserna på IKHP. Ved finns på plats.

Ombyte, cykeltvätt och uthyrning:

– Byta om: När IKHP-stugan är öppen finns möjlighet att swisha en avgift för att använda dusch och omklädningsrum.

– Cykeltvätt: jajemen. Här finns cykeltvätt med episk utsikt över Vättern.

– Hyra cyklar för att prova på. Läs mer om att hyra cykel

– Boka guide för XC-MTB. Läs mer på cykellycka.se

– Om man inte vill cykla: På IKHP finns utegym, lekplats, grillplats, äventyrsbana för barnen, långa och korta löpspår. Området är naturreservat och bjuder på vacker, spännande och varierande natur.

– IKHP:s röda spår på Strava

Vista MTB – Kaxholmen

Det sägs att det är Sveriges äldsta MTB-bana som ligger inbäddad i lövskogen några tramptag från Vistavallen vid Landsjön i Kaxholmen. Här har man tävlat i MTB sedan nittiotalet och många cyklister får ett lyckligt leende på läpparna när Vistabanans flowiga trails kommer på tal.

Elna Dahlstrand i Kaxholmens vackra MTB-spår

Grejen med just Vista är att det inte är så himla tekniskt svårt. Här finns inga svåra hopp och dropp och superläskiga partier att ta sig an – här finns en stig som ringlar sig som en berg- och dalbana genom lövskogen. Det går upp och det går ned, det är snabba ryck och knixiga kurvor, en och annan utmanande backe. Det kittlas i magen såpass att man liksom glömmer hur jobbigt det kan vara att cykla fort. Det är svårt att ha en dålig dag på Vista, och om man har en dålig dag glömmer man snabbt bort det när man avverkar kurva efter kurva.

Cykel som ligger ner på fält i solnedgång i Kaxholmen i Småland

Om våren kantas stigarna av miljoner vitsippor och om sommaren växer ormbunkarna höga i ravinerna längs med banan. Vistabanan gör sig bäst om sommaren då den är torr och snabbcyklad och det finns tre olika banor att variera sig med. Den gröna fungerar lika bra för stora som för små, den röda är en klassiker, den blå en ny favorit och det sägs att det är en svart bana är på gång.

Sätt guldkant på Vista – här är tipsen:

Cykelfika i närheten:

Grafitgrå
Rudenstams Gårdsbutik & Kafé
Gårdsrosteriet

Bada:

Bada vid Hunnerydsbadet

Bra att veta:

Åk till Vistavallen – leta dig upp mot elljusspåret på andra sidan vägen så hittar du snart banorna. Läs mer på ikvista.se

Hyr cyklar på cyclingjonkoping.com

Boka guide för XC-MTB på cykellycka.se

Vistabanans röda spår på Strava

Grännaberget, GBOK MTB Arena

Gränna är mest känt för sina polkagrisar och kanske har du varit där och köpt dig en randig stång någon gång. Tänkte du på att den charmiga lilla staden ligger precis vid foten av ett berg? Jo, om man står på Brahegatans kullerstenar med en polkagris i näven och tittar uppåt så ser man det. Ett berg. Ett Grännaberg. Och där uppe, alldeles längs med bergets kant, där går faktiskt en av världens coolaste stigar.

Två kvinnor blickar ut mot Vättern från Grännaberget vid sina cyklar

Det är tvåhundrafyrtiotre trappsteg eller en lång backe upp till Grännas alldeles eget äventyrsberg och där har man under de senaste åren utvecklat fantastiska stigar för MTB-cykling och den lokala orienteringsklubben har skapat GBOK MTB Arena. De uppmärkta stigarna passar lika bra för alldeles vanlig cross country-cykling som de gör för enduro-cykling och med guide kan man hitta mängder av cool endurocykling.

Cykel vid skylt med texten GBOK MTB ARENA på Grännaberget i Småland

Vid GBOK:s alldeles nya MTB-arena börjar en blå led som är en sammanslagning av endurostigar och naturstigar. Norra delen har en lång slinga där det verkligen kittlas i magen genom kurvor och förbi mjuka, snälla hopp som går lika bra att rulla över för den som inte trivs med hjulen i luften. Det känns lite som en djungel, tät lövskogsgrönska och om våren kantas stigen av blommande ramslök i miljoner och alldeles lagom tills de blommat över slår liljekonvaljen ut. Den södra delen av slingan består till större delen av naturliga stigar av den där typen som alla klarar av att cykla.

Paus vid vindskydd och grillplats på Grännaberget i Småland

GBOK MTB Arena bjuder på timmar av kul häng för vuxna och barn. Ride and Develop har under våren varit där och byggt en flowtrail som för tankarna till klassiska leden Barbro i Järvsö, en superfin pumptrack och ett gäng coola hopp. Grillplatser finns i anslutning till arenan och som tack för att du får cykla här swishar du en slant till GBOK.

Om du bor i Gränna du ta dig upp på berget via den branta backen som börjar där Bergsgränd slutar, en avstickare till Bergsgatan som går parallellt med den kullerstensbelagda huvudgatan. Du är garanterat uppvärmd när du kommer upp – följ den lilla stigen längs med berget och sväng vänster vid lusthuset så hittar du strax till GBOK-stugan och starten på MTB-banan.

Sätt guldkant på Grännaberget – här är tipsen:

Cykelfika: Läs mer om Kaffestugan

Gårdsbutik & café i närheten: Ravelsmarks Gård

Boka guide för att cykla enduro med Gränna MTB Trails

Boka guide för att träna teknik. Läs mer på rideanddevelop.se

Boka guide för XC-MTB på cykellycka.se

Läs mer om MTB-cykling i Gränna

Parkera vid Grännabygdens OK

Bada vid Bunnströms badplats

Om man inte vill cykla: vid GBOK-stugan finns utegym, löpspår och lärbana för orientering. Vid Kaffestugan finns ett friluftsmuséum. Läs mer om Grännas friluftsmuseum

GBOK MTB Arena på Facebook

Grännabergets norra blå slinga på Strava

Minisemester med MTB – tips på boenden:

Bauergården, Bunn

Grenna Hotell

Hotell Amalias Hus

Huskvarna Stadsthotell

Pensionat Brahegatan

Scandic Elmia

Trendspaning: cykla MTB med barn

Upplev Småland på MTB med familjen

Det går inte att missta sig på att cykling som rekreation och semestersyssla blivit trendigare än trendigast – var och varannan fullpackad svemsester-bil man möter på vägarna har cykelställ på taket eller dragkroken och man har lastat på cyklar till hela familjen. Att cykla MTB med familj och barn är ett superbra sätt att få aktiv och spännande semestertid tillsammans. Har man inte egna cyklar finns det på vissa platser möjlighet att hyra för att prova på.

Här kommer en trendspaning med fokus på platser som cykliga familjer verkar gilla lite extra just nu. Kanske hittar du och din familj en ny favorit för ert cykelhäng, oavsett om ni letar efter ett aktivt äventyr över dagen eller någonstans att ställa husbilen och passa på att cykla bort lite rastlöshet under semestern.

Jönköping – Hallby MTB Arena

Strax utanför Jönköping hittar du Hallby SOK och fina Hallby MTB Arena. Här har man lagt mycket kärlek på banor för alla sorters MTB-cyklister – ett arbete som verkligen tog fart i samband med att Hallby fick vara värd för MTB-SM 2015. Sedan dess har det hänt mycket och idag finns här flera roliga banor och välbyggda utmaningar. En pumptrack och en bana som byggts särskilt för barn och ett milslångt rött spår är några saker som gör Hallby till ett riktigt bra ställe för familjen. Parkeringen ligger nära arenan, det finns toalett, cykeltvätt och i närheten ligger Axamosjön – perfekt för ett dopp.

 litet barn som cyklar på en röd springcykel

Fakta om Hallby MTB Arena

– Svart bana, fysiskt och tekniskt utmanande: 5,1 km

– Röd bana, bana på stigar & skogsvägar, delas på vissa ställen med fotgängare: 10 km

– Blå bana med enklare tekniska hinder: 3,5 km

– Grön bana för nybörjare och yngre åkare: 1 km

– Pumptrack

– Superfina teknikträningsmöjligheter för alla nivåer

– Cykeltvätt

– Toalett

– Grillplats

– Stor parkering nära MTB-arenan

– Hyr en cykel för att prova på via Cycling Jönköping

– Närmsta badsjö: Axamosjön

– Missa inte fina Dumme Mosse som ligger alldeles i närheten. Perfekt för en hike!

Värnamo – Borgen Arena

Även Borgen Arena i Värnamo har varit värd till MTB-SM, dessutom två år på rad. Här tävlade elit, veteraner och juniorer om mästerskapsmedaljer både 2016 och 2017 och området är familjeperfekt – här kan man hänga en dag och få trötta ben, glada barn och fina upplevelser på cykel. Trailforks skvallrar om att det finns mycket cykling att upptäcka, från SM-bana till enklare leder och möjlighet att utmana sig tekniskt på alla nivåer. 

Flera personer sitter i en slänt vid sm i mtb på borgen arena 2017

Fakta om Borgen Arena

– Skyltade SM-banor i XCO och XCE

– Pumptrack & teknikträningsmöjligheter som även passar nybörjare och minstingar på springcykel

– Grön bana: 3,2 km

– Röd bana: 8,4 km

– Blå bana: 14, 2 km

– Svart bana: 5,3 km

– Läs mer om cykling i Värnamo på Naturkartan

Gränna – GBOK MTB Arena, Grännaberget

Grännaberget och GBOK MTB Arena är trendigare än trendigast för familjer just nu och beskrivs som ett Trysil i miniatyr. Här finns två uppmärkta leder, en pumptrack, hopplinjer och en fantastiskt rolig flowbana med sköna kurvor som passar både nybörjare som erfarna åkare. Förutom de uppmärkta lederna finns många kilometer spännande stig att upptäcka och för den som gillar enduro har Grännaberget en hel del nedförsåkningar. Längre upp i guiden hittar du massor av bra-att-veta om GBOK MTB Arena, fikaställen och badställen i närheten. Vill du bli guidad på Grännaberget kan du boka in cykling med Elna på Cykellycka event & upplevelse.

Cykelstyre med en fins solnedgång vid grännaberget i småland

Isaberg – Södra Sveriges största bike park

Isaberg är ett cykelparadis i Småland som verkligen har något för alla sorters MTB-cyklister. Här finns fantastiska XC-leder, grym endurocykling, hopp och dropp som får det att kittlas i magen på alla, oavsett om du som nybörjare för första gången vågar rulla utför ett av de små övningsdroppen eller om du som skillad dirtcyklist vill snurra runt i luften sådär så vi vanliga dödliga tappar andan bara av att titta på.

Mountainbike cycklist cyklar med solen i ryggen

Precis som Värnamo och Hallby har Isaberg varit värd åt MTB-SM, 2015 närmre bestämt och sedan dess har man för varje år förbättrat och förfinat utbudet av cykling. Nu finns det till och med luftburen cykling för den som föredrar att fokusera på att cykla nedför. Isaberg är en plats där man lätt kan spendera ett par-tre dagar utan att tröttna och skulle man behöva en paus från cykling finns här det mesta – från höghöjdsbana och rodel till trail-löpning och kanot. Det finns camping, ställplats och stugor att hyra, det finns cykeluthyrning, restaurang och glass i stora lass – Isaberg har ALLT en barnfamilj behöver.

Cycklister cyklar i en skog vid isaberg

Fakta om Isaberg Mountain Resort

– 21 uppmärkta leder – Skogsmusen och Ekorrstigen blir snabbt barnens favoriter. Teknikarena med extra allt – från hopp, drop, dirt jumps, stenkista och spångträning.

– Cykeluthyrning (förbokning krävs)

– Ställplats, camping & stuguthyrning

– Trailpass krävs för att få köra MTB, även XC-lederna

Liftburen cykling hela sommaren – läs mer och kolla öppettiderna här.

– Guidade turer går att boka

– Gott om aktiviteter off bike. Vandra, spring, hyr kanot eller SUP, gå höghöjdsbana eller åk rodel.

– Tips på boende utanför bike parken, nära tågstationen men fortfarande vid Isabergs fot är fina vandrarhemmet Hestra Guesthouse.

Huskvarna – IKHP – inte bara för de allra tuffaste

På Huskvarnaberget, vid IKHP-stugan i Norra Klevaliden finns MTB i världsklass. Men här finns också MTB i allra finaste familjeklass. Just nu byggs nya banor som ska klara av att hålla världscups-status och här finns tuffa EM-banan från 2016. Men det finns också en alldeles nybyggd grön bana som passar perfekt för den som faktiskt inte är sugen på galna höjdmetrar, jobbiga klättringar eller tuffa drop. Här finns också en massa annat som passar en barnfamilj fint. Grillplatser, en damm att kasta kottar i, lekplats, äventyrsbana för de allra minsta, löpspår, utegym, toalett och dusch. Ja – och så en fin pumptrack och hinder att träna teknik på. IKHP passar lika bra för de allra modigaste MTB-cyklisterna i jakt på utmaning som det gör för de lite mindre cyklisterna och för nybörjarna som vill ta det i sin egen takt.

Fakta om IKHP

– Grön bana – lättåkt bana utan klättringar, passar för alla

– Blå bana – kurvig och skojig bana som snirklar sig fram på en kulle vid IKHP-stugan

– Röd bana

– Svart bana

– EM-banan från 2016, skyltad i lila

– Pumptrack

– Grillplatser, ved finns mot swishad avgift

– Dusch & toa finns mot swishad avgift

– Stora parkeringsplatser nära IKHP

– Lekplats

– Äventyrsbana för barn

– Utegym

– Löpspår

En liten hyllning till småländska uppförsbackar, grusvägar och slingrande asfalt på gravel och landsvägs-cykel

Jag bor strax söder om Gränna och det är en makalöst fin plats att vara cyklist på för det är nära till all sorts cykling. För min del är det oftast MTB med emellanåt plockar jag ut en av mina fina cyklar för asfalt eller grus för att njuta av fart när smala hjul rullar fram på småvägar genom min del av Småland.

Oftast har jag inte bestämt vart jag ska, inte ens åt vilket håll jag ska köra, när jag rullar iväg hemifrån på smal hjul. Ibland behöver jag få rensa hjärnan och just bara cykla in i en solnedgång i min del av Småland utan att komma hem och behöva tvätta en skitig skogshoj innan jag får äta och hänga med familjen. Gravelhojen eller landsvägscykeln behöver inte riktigt lika mycket kärlek efter ett pass – det är mer ut och kör, check och klar och mer tid för fika.

Elna Dahlstrand står på ett cafe i småland med en kopp kaffe i handen i cykelkläder

Det är förstås en lyxens lyx att ha en arena av små fina grus- och asfaltsvägar alldeles precis utanför knuten, sådär så att jag på min höjd bekymrar mig över att kolla vilket håll det blåser åt ifall jag är sugen på att ha medvind hem, det är man ju ibland. Fast helt ärligt – jag kollar nog mer åt vilket håll det blåser för att avgöra om jag kan få lite extra skjuts av naturen uppför en favoritbacke för det är något vi har gott om just i min del av Småland är det backar och det enda man kan göra när man bor backigt är att jobba med dem och bestämma sig för att tycka om dem åt båda hållen.

En bra uppförsbacke börjar med rätt inställning och belöningen blir många gånger en alldeles makalöst vacker utsikt. Visserligen blir man trött i benen men då har man också blivit starkare och förresten – det finns ju många sätt att köra en uppförsbacke, man behöver ju inte köra fullt spett hela vägen. Dela in backen i etapper, börja lugnt, öka på halvvägs, spurta på slutet eller mata på i just din bekväma fart – det är ingen annan än du som har med att göra hur du cyklar uppför. 

Elna Dahlstrand flyger nedför en backe på cykel vid Vista Kulle i Småland

Men hur som helst – att ha det där förstklassiga vägnätet av små och vackra och backiga grus- och asfaltsvägar alldeles just utanför huset där jag bor och dessutom kunna kombinera det med god lokalkännedom gör ju att jag står lite lätt handfallen när någon undrar om jag har några bra rutter att dela med mig av. Det har jag ju inte – för det är ju så enkelt att bara skarva på eller korta av för att få rundan att stämma med den tid jag tänkt mig vara ute. Men – jag har några tips som kan hjälpa dig på vägen när du ska planera din småländska cykelupplevelse och här kommer de.

Gravelfika dig igenom Östra Vätterbranterna 

Att cykla landsväg och gravel är en upplevelse som kräver fika och just fika på vykortsfina gårdscaféer finns det alldeles utomordentligt gott om. Jag har samlat mina bästa fikatips på bloggen, klicka dig in här och var inte blyg nu – lägg en rutt som ger dig möjlighet att fika så mycket närproducerat gott som det bara går. Många backar kräver mycket fika, det är sedan gammalt.

Elna Dahlstrands cykel står lutad mot ett staket vid en äng med en fantastisk solndegång

Jag har lagt den här tiomilaren som på gravelbike tar dig förbi alla fina ställen jag fika-tipsar om – ett mastodontigt pass för en heldags fikatur på asfalt och grus. Om du inte vill ha en riktigt så mastig rutt kan jag rekommendera den här som jag körde med deltagarna på ett vinterträningsläger med Cykellycka Event & Upplevelse. Den är en av mina allra vackraste med fantastiska utsikter. 

En älskad klassiker i Smålands Toscana – Landsjön runt 

Det finns en landsvägsrunda som liksom inte går att tröttna på. Det finns inte på kartan att man kan köra den en gång för många för den är både alldeles lagom och alldeles storslagen samtidigt. Landsjön runt. Jag har kört den minst en miljon gånger. Eller, äsch – det kanske var en liten överdrift men många varv runt sjön har det blivit. Med vänner i klunga, ensam som tempo-intervall eller som del av ett längre pass. Och så emellanåt med en journalist i släptåg – för det här är bland det vackraste som finns i mina krokar.

Elna tar en paus i cyklandet bredvid ett rapsfält

Här cyklar jag om våren när äppelträden blommar, om försommaren förbi knalligt gula rapsfält, om hösten när det sprakar av färg, om vintern när sjön ligger frusen och allt är inbäddat i ett vitt snötäcke eller i en gnistrande rimfrost. Den här rundan funkar lika bra med cykelkorg eller med barn i vagn som den gör på landsvägscykel och den går förbi Gårdsrosteriet Vista och Grafitgrå Butik & Café och det är nära att göra en avstickare till Rudenstams Gårdsbutik och Kafé om man känner för det.

Åtta favoritbackar med ljuvlig utsikt som belöning 

Skarpabacken i Gränna

Röttleserpentinen mellan Röttle och Västanå slott

Norra Klevaliden i Huskvarna

Norra Boarp Climb, Grännaberget

Skinnersdal, Jönköping

Gestra, Kaxholmen

Tabergstoppen

Lyckås

Lägg din egen rutt i Småland 

Hur ska man göra då, om man vill hitta den perfekt rutten men inte har så himla bra lokalkännedom? Det finns flera bra sätt förstås. Boka en skräddarsydd guidning med Cykellycka, kolla in Cycling Jönköpings grymma bibliotek av rutter eller norpa dig en av Visit Smålands nya cykelkartor. Du kan också göra en sökning på rutter på Ride with GPS eller gå in på Strava, klicka din i ruttskaparen och slå på Strava global Heatmaps – då ser du var folk cyklar. 

Elna Dahlstrand cyklar leendes fram på en landsväg med en vagn bakom cykeln

Just heatmaps på Strava använder jag supermycket när jag vill upptäcka ställen jag inte har så stor koll på. Och när jag gjorde researchen för den här artikeln upptäckte jag att alla Visit Smålands kartrutter finns inlagda på Ride with GPS. Guld! Vad sägs om sagocykling i Bullerbyn och Katthult eller Småland och halva evigheten? Det är bara att välja, cykla och vraka!  

Stigtips, MTB-tricks och inspiration från local och undertecknad hittar du på min sajt. Läs mer på elnadahlstrand.se

Utforska mer av Småland

Isaberg Mountain Resort
Grafitgrå
Hestra Guesthouse AB
Hotel Amalias Hus
Bauergården i Bunn
Huskvarna Stadshotell