Porträttbild på Elna Dahlstrand.

Elna och Lovis cyklar i Småland

Elna Dahlstrand

Smålänningen och cykelinspiratören Elna Dahlstrand tar med sig dottern Lovis på ett äventyr i Småland. Tillsammans genomför de cykeluppdrag som finns i appen "Småländska skatter".

Följ Elna!

Detta är tredje sommaren i följd som Elna inspirerar till att cykla i Småland. Läs och se mer av vad hon har hittat på hittills i vårt landskap.

Cykla med Elna och Nassim

Sommaren 2021 utmanade Elna Dahlstrand artisten och programledaren Nassim Al Fakir på hjul. Mötet mynnade ut i en serie på sex avsnitt. Se slutresultatet här.

Cykellycka, mjölksyra och äventyr

Välkommen till min bakgård – här finns makalöst mycket cykellycka, mjölksyra och äventyr att uppleva oavsett om du kommer hit över dagen eller om du vill sy ihop en minisemester med flera dagars fantastisk och varierande MTB-cykling. Äventyret går från berg till berg på MTB i vackra Östra Vätterbranterna mellan Huskvarna och Gränna. Naturen är spektakulär och bjuder på fantastisk variation, makalöst vackra utsikter och ljuvliga möjligheter att ha upptäcka och ha roligt på MTB. Här finns allt man kan önska sig. Trolsk bauerskog där stigarna snällt smyger sig fram genom djupa skogar, ängar, hagar och skira lövskogar, flowig cykling såväl som utmaningar för alla sorters cyklister, mängder av utsiktsplatser att pausa vid och ett äventyr som liksom inte vill sluta.

Elna Dahlstrand på sin cykel på Grännaberget i Småland

På några ställen finns uppmärkta MTB-banor som ger utmaning och upplevelser för alla sorters cyklister, och jag dem jag har valt ut är tre av de platser som ligger mig allra varmast om hjärtat. IKHP på Huskvarnaberget, GBOK MTB Arena på Grännaberget och så klassikern Vista MTB i Smålands Toscana.

Följ med Elna genom trolsk skog

Huskvarnaberget, IKHP

På IKHP finns massor av vackra höjdmetrar med utsikt över Huskvarna, Vättern och Jönköping. Här finns utmaningar med backar och terräng som bygger starka, tuffa och coola mtb-cyklister men man har också byggt en alldeles ny bana som är relativt platt och funkar för alla. Utbudet av uppmärkta MTB-leder sträcker sig från den nya gröna slingan som alla kan cykla, vidare i svårighetsgrad via en blå, en röd och en svart till EM-banan från 2016 som är skyltad i lila.

Grönskande blommor vid IKHP-stugan i Huskvarna

Vad det blir för färg på världscupsbanan som klubben bygger den här sommaren är inte klart ännu, men när den är färdigställd finns det verkligen MTB för alla nivåer på Huskvarnaberget. För några år sedan dundrade europa-eliten fram på stigarna här och ganska snart kommer världseliten att komma hit för att cykla just MTB i världsklass. Vi vanliga dödliga behöver ju inte kasta oss ut för de värsta branterna direkt – värm upp med gröna slingan, avancera till blå, fortsätt utmana dig med röda och fortsätt vidare med röd och om du är av den modigare sorten tar du dig vidare nedför svarta banans stenkista, tuffa dropp och branta raviner. Pusta ut i toppen av Strutsabacken med milsvid utsikt och MTB-upplevelsen blir total.

Elna Dalhstrand blickar ut över Vättern från IKHP-stugen i Huskvarna

Vill du köra pumptrack och fila på tekniken finns fina möjligheter att göra just det och på IKHP kan alla ha kul, från minsta minicyklist på springcykel till teknikkräsna elitcyklister och alla däremellan.

Sätt guldkant på IKHP – här är tipsen:

När man blir hungrig på Huskvarnaberget:

– Köp med dig mat eller lunch från supercharmiga Kroatorpet och ha picknick med utsikt över Vättern. Nedanför IKHP-stugan finns flera bord där man kan sitta. Läs mer om Kroatorpet

– Grilla korv till after biken vid någon av grillplatserna på IKHP. Ved finns på plats.

Ombyte, cykeltvätt och uthyrning:

– Byta om: När IKHP-stugan är öppen finns möjlighet att swisha en avgift för att använda dusch och omklädningsrum.

– Cykeltvätt: jajemen. Här finns cykeltvätt med episk utsikt över Vättern.

– Hyra cyklar för att prova på. Läs mer om att hyra cykel

– Boka guide för XC-MTB. Läs mer på cykellycka.se

– Om man inte vill cykla: På IKHP finns utegym, lekplats, grillplats, äventyrsbana för barnen, långa och korta löpspår. Området är naturreservat och bjuder på vacker, spännande och varierande natur.

– IKHP:s röda spår på Strava

Vista MTB – Kaxholmen

Det sägs att det är Sveriges äldsta MTB-bana som ligger inbäddad i lövskogen några tramptag från Vistavallen vid Landsjön i Kaxholmen. Här har man tävlat i MTB sedan nittiotalet och många cyklister får ett lyckligt leende på läpparna när Vistabanans flowiga trails kommer på tal.

Elna Dahlstrand i Kaxholmens vackra MTB-spår

Grejen med just Vista är att det inte är så himla tekniskt svårt. Här finns inga svåra hopp och dropp och superläskiga partier att ta sig an – här finns en stig som ringlar sig som en berg- och dalbana genom lövskogen. Det går upp och det går ned, det är snabba ryck och knixiga kurvor, en och annan utmanande backe. Det kittlas i magen såpass att man liksom glömmer hur jobbigt det kan vara att cykla fort. Det är svårt att ha en dålig dag på Vista, och om man har en dålig dag glömmer man snabbt bort det när man avverkar kurva efter kurva.

Cykel som ligger ner på fält i solnedgång i Kaxholmen i Småland

Om våren kantas stigarna av miljoner vitsippor och om sommaren växer ormbunkarna höga i ravinerna längs med banan. Vistabanan gör sig bäst om sommaren då den är torr och snabbcyklad och det finns tre olika banor att variera sig med. Den gröna fungerar lika bra för stora som för små, den röda är en klassiker, den blå en ny favorit och det sägs att det är en svart bana är på gång.

Sätt guldkant på Vista – här är tipsen:

Cykelfika i närheten:

Grafitgrå
Rudenstams Gårdsbutik & Kafé
Gårdsrosteriet

Bada:

Bada vid Hunnerydsbadet

Bra att veta:

Åk till Vistavallen – leta dig upp mot elljusspåret på andra sidan vägen så hittar du snart banorna. Läs mer på ikvista.se

Hyr cyklar på cyclingjonkoping.com

Boka guide för XC-MTB på cykellycka.se

Vistabanans röda spår på Strava

Grännaberget, GBOK MTB Arena

Gränna är mest känt för sina polkagrisar och kanske har du varit där och köpt dig en randig stång någon gång. Tänkte du på att den charmiga lilla staden ligger precis vid foten av ett berg? Jo, om man står på Brahegatans kullerstenar med en polkagris i näven och tittar uppåt så ser man det. Ett berg. Ett Grännaberg. Och där uppe, alldeles längs med bergets kant, där går faktiskt en av världens coolaste stigar.

Två kvinnor blickar ut mot Vättern från Grännaberget vid sina cyklar

Det är tvåhundrafyrtiotre trappsteg eller en lång backe upp till Grännas alldeles eget äventyrsberg och där har man under de senaste åren utvecklat fantastiska stigar för MTB-cykling och den lokala orienteringsklubben har skapat GBOK MTB Arena. De uppmärkta stigarna passar lika bra för alldeles vanlig cross country-cykling som de gör för enduro-cykling och med guide kan man hitta mängder av cool endurocykling.

Cykel vid skylt med texten GBOK MTB ARENA på Grännaberget i Småland

Vid GBOK:s alldeles nya MTB-arena börjar en blå led som är en sammanslagning av endurostigar och naturstigar. Norra delen har en lång slinga där det verkligen kittlas i magen genom kurvor och förbi mjuka, snälla hopp som går lika bra att rulla över för den som inte trivs med hjulen i luften. Det känns lite som en djungel, tät lövskogsgrönska och om våren kantas stigen av blommande ramslök i miljoner och alldeles lagom tills de blommat över slår liljekonvaljen ut. Den södra delen av slingan består till större delen av naturliga stigar av den där typen som alla klarar av att cykla.

Paus vid vindskydd och grillplats på Grännaberget i Småland

GBOK MTB Arena bjuder på timmar av kul häng för vuxna och barn. Här finns en flytled signerad Ride and Develop som för tankarna till klassiska leden Barbro i Järvsö, en superfin pumptrack och ett gäng coola hopp. Grillplatser finns i anslutning till arenan och som tack för att du får cykla här swishar du en slant till GBOK.

Om du bor i Gränna du ta dig upp på berget via den branta backen som börjar där Bergsgränd slutar, en avstickare till Bergsgatan som går parallellt med den kullerstensbelagda huvudgatan. Du är garanterat uppvärmd när du kommer upp – följ den lilla stigen längs med berget och sväng vänster vid lusthuset så hittar du strax till GBOK-stugan och starten på MTB-banan.

Sätt guldkant på Grännaberget – här är tipsen:

Cykelfika: Läs mer om Kaffestugan

Gårdsbutik & café i närheten: Ravelsmarks Gård

Boka enduroguide

Boka MTB-guide och teknikcoach på www.cykellycka.se

Läs mer om MTB-cykling i Gränna

Parkera vid Grännabygdens OK

Bada vid Bunnströms badplats

Om man inte vill cykla: vid GBOK-stugan finns utegym, löpspår och lärbana för orientering. Vid Kaffestugan finns ett friluftsmuséum. Läs mer om Grännas friluftsmuseum

GBOK MTB Arena på Facebook

Grännabergets norra blå slinga på Strava

Minisemester med MTB – tips på boenden:

Bauergården, Bunn

Grenna Hotell

Hotell Amalias Hus

Huskvarna Stadsthotell

Scandic Elmia

Gyllene Uttern

Utforska mer av Småland

Isaberg Mountain Resort
Cykla i Filmlandskapet Småland
Grafitgrå
Hestra Guesthouse AB
Hotel Amalias Hus
Huskvarna Stadshotell