Cykla MTB med familj och barn

Här kan du följa Elna

Elna Dahlstrand arbetar som teknik-coach, MTB-guide och bloggare. Hon är också mamma till en minicyklist. Hennes tips till barnfamiljer som vill ge sig ut i den småländska naturen; testa mountainbike. Småland är en naturskön och spännande plats för stora och små.

Aktiv och spännande tid tillsammans på MTB med familj och barn

Cykling som rekreation och aktivitet under semestern har blivit trendigare än trendigast – var och varannan fullpackad svemsester-bil du möter på vägarna har cykelställ på taket eller dragkroken och man har lastat på cyklar till hela familjen.

Att cykla MTB med familj och barn är ett superbra sätt att få aktiv och spännande semester tillsammans. Har ni inte egna cyklar finns det på vissa platser möjlighet att hyra för att prova på.

Sommaren 2022 var tredje sommaren i följd som Elna inspirerade till att cykla i Småland. Denna gången för att ta sig an cykelutmaningar i appen “Småländska skatter”*

*Appen som nämns i filmerna är inte längre tillgänglig.

Här kommer en trendspaning med fokus på platser som cykliga familjer verkar gilla lite extra just nu. Kanske hittar du och din familj en ny favorit för ert cykelhäng, oavsett om ni letar efter ett aktivt äventyr över dagen eller någonstans att ställa husbilen och passa på att cykla bort lite rastlöshet under semestern.

Jönköping – Hallby MTB Arena

Strax utanför Jönköping hittar du Hallby SOK och fina Hallby MTB Arena. Här har klubben lagt mycket kärlek och idéllt arbete på banor för alla sorters MTB-cyklister. Stigbyggandet här tog fart i samband med att Hallby fick vara värd för MTB-SM för några år sedan.

Sedan dess har det hänt mycket och idag finns här flera roliga banor och välbyggda utmaningar. En pumptrack och en bana som byggts särskilt för barn och ett milslångt spår med röd markering är några saker som gör Hallby till ett riktigt bra ställe för familjen. I närheten ligger Axamosjön – perfekt för ett dopp.

Fakta om Hallby MTB Arena

– Svart bana, fysiskt och tekniskt utmanande: 5,1 km

– Röd bana, bana på stigar & skogsvägar, delas på vissa ställen med fotgängare: 10 km

– Blå bana med enklare tekniska hinder: 3,5 km

– Grön bana för nybörjare och yngre åkare: 1 km

– Pumptrack

– Superfina teknikträningsmöjligheter för alla nivåer

– Cykeltvätt

– Toalett

– Grillplats

– Stor parkering nära MTB-arenan

– Hyr en cykel för att prova på via Sportson i Jönköping

– Närmsta badsjö: Axamosjön

– Missa inte fina Dumme Mosse som ligger alldeles i närheten. Att vandra på spängerna över mossen är en upplevelse.

Värnamo – Borgen Arena

Även Borgen Arena i Värnamo har varit värd till MTB-SM, dessutom två år på rad. Här tävlade elit, veteraner och juniorer om mästerskapsmedaljer både 2016 och 2017 och området är familjeperfekt – här kan man hänga en dag och få trötta ben, glada barn och fina upplevelser på cykel. Trailforks skvallrar om att det finns mycket cykling att upptäcka, från SM-bana till enklare leder och möjlighet att utmana sig tekniskt på alla nivåer. 

Flera personer sitter i en slänt vid sm i mtb på borgen arena 2017

Fakta om Borgen Arena

– Skyltade SM-banor i XCO och XCE

– Pumptrack & teknikträningsmöjligheter som även passar nybörjare och minstingar på springcykel

– Grön bana: 3,2 km

– Röd bana: 8,4 km

– Blå bana: 14, 2 km

– Svart bana: 5,3 km

– Läs mer om cykling i Värnamo på Naturkartan

Gränna – GBOK MTB Arena, Grännaberget

Grännaberget och GBOK MTB Arena är trendigare än trendigast för MTB-familjer just nu. Här finns flera uppmärkta leder, en pumptrack, hopplinjer och en fantastiskt rolig flowbana med sköna kurvor som passar både nybörjare som erfarna åkare.

Förutom de uppmärkta lederna finns många kilometer spännande stig att upptäcka och för den som gillar enduro har Grännaberget en hel del att erbjuda gravity-cyklisten. Längre upp i guiden hittar du massor av bra-att-veta om GBOK MTB Arena, fikaställen och badställen i närheten. Vill du bli guidad på Grännaberget kan du boka in cykling med Elna på Cykellycka event & upplevelse.

Isaberg – Södra Sveriges största bike park

Isaberg är ett cykelparadis i Småland som verkligen har något för alla sorters MTB-cyklister. Här finns fantastiska XC-leder, grym endurocykling, hopp och dropp som får det att kittlas i magen på alla, oavsett om du som nybörjare för första gången vågar rulla utför ett av de små övningsdroppen eller om du som skillad dirtcyklist vill snurra runt i luften sådär så vi vanliga dödliga tappar andan bara av att titta på.

Precis som Värnamo och Hallby har Isaberg varit värd åt MTB-SM, 2015 närmre bestämt och sedan dess har man för varje år förbättrat och förfinat utbudet av cykling. Nu finns det till och med luftburen cykling för den som föredrar att fokusera på att cykla nedför. Isaberg är en plats där man lätt kan spendera ett par-tre dagar utan att tröttna och skulle man behöva en paus från cykling finns här det mesta – från höghöjdsbana och rodel till trail-löpning och kanot. Det finns camping, ställplats och stugor att hyra, det finns cykeluthyrning, restaurang och glass i stora lass – Isaberg har ALLT en barnfamilj behöver.

Fakta om Isaberg Mountain Resort

– 21 uppmärkta leder – Skogsmusen och Ekorrstigen blir snabbt barnens favoriter. Teknikarena med extra allt – från hopp, drop, dirt jumps, stenkista och spångträning.

– Cykeluthyrning (förbokning krävs)

– Ställplats, camping & stuguthyrning

– Trailpass krävs för att få köra MTB, även XC-lederna

Liftburen cykling hela sommaren – läs mer och kolla öppettiderna här.

– Guidade turer går att boka

– Gott om aktiviteter off bike. Vandra, spring, hyr kanot eller SUP, gå höghöjdsbana eller åk rodel.

– Tips på boende utanför bike parken, nära tågstationen men fortfarande vid Isabergs fot är fina vandrarhemmet Hestra Guesthouse eller varför inte Hestraviken som har ett nyrenoverat SPA.

Huskvarna – IKHP – inte bara för de allra tuffaste

På Huskvarnaberget, vid IKHP-stugan i Norra Klevaliden finns MTB i världsklass. Men här finns också MTB i allra finaste familjeklass. Just nu byggs nya banor med världscupsstandard inför ungdoms-EM nästå år och här finns tuffa EM-banan från 2016.

Det finns också en grön bana som passar perfekt för den som faktiskt inte är sugen på galna höjdmetrar, jobbiga klättringar eller tuffa drop. Här finns också andra saker som passar barnfamiljen. Grillplatser, en damm att kasta kottar i, lekplats, äventyrsbana för de allra minsta, löpspår, utegym, toalett och dusch. Ja – och så en pumptrack och hinder att träna teknik på. IKHP passar lika bra för de allra modigaste MTB-cyklisterna i jakt på utmaning som det för för de lite mindre cyklisterna och för nybörjarna som vill ta det i sin egen takt. Man ska dock ha med sig att terrängen på IKHP upplevs som utmanande.

Fakta om IKHP

– Grön bana – lättåkt bana utan klättringar, passar för alla

– Blå bana – kurvig och skojig bana som snirklar sig fram på en kulle vid IKHP-stugan

– Röd bana

– Svart bana

– EM-banan från 2016, skyltad i lila

– Pumptrack

– Grillplatser, ved finns mot swishad avgift

– Dusch & toa finns mot swishad avgift

– Stora parkeringsplatser nära IKHP

– Lekplats

– Äventyrsbana för barn

– Utegym

– Löpspår

Utforska mer av Småland

Isaberg Mountain Resort
Cykla i Filmlandskapet Småland
Grafitgrå
Hestra Guesthouse AB
Hotel Amalias Hus
Huskvarna Stadshotell