fbpx

Cykla i utvandrarnas spår

Ta en cykeltur genom det steniga Småland som Vilhelm Mobergs emigranter en gång lämnade. Det är en ca 130 km lång rundled med många övernattningsmöjligheter. Du väljer själv var du vill börja och sluta samt hur långa dagsträckor du vill cykla. 

Par cyklar förbi skylt Utvandrarleden i Småland
Foto: Daniel Breece
Par cyklar Utvandrarleden i Småland
Foto: Daniel Breece

Cykelleden går till största delen på grusvägar och mindre asfaltsvägar. Den är också anpassad för mountainbike på vissa sträckor. Vill du cykla runt hela eller delar av leden finns det anpassade paket med övernattningar och mat. Det finns många besöksmål utmed leden med anknytning till Vilhelm Moberg och utvandringen. Ett exempel Moshultamåla gamla skola, Åkerby vägskäl och Ljuders kyrka. Vi befinner oss även i Glasriket och leden passerar Skrufs glasbruk. Det finns gott om platser för svalka då många små insjöar med bad passeras.

Två skyltar där det står Cykel på, vid Utvandrarleden i Småland
Foto: Daniel Breece
Man har stannat och tittar på sin karta över Utvandrarleden i Småland
Foto: Daniel Breece

Stanna till och pausa

Utmed leden finns två särskilt pittoreska ställen som erbjuder mysiga paket för en eller flera dagar. Korrö är omgivet av den brusande Ronnebyån och Grimsnäs Herrgård ligger vackert mitt bland lövskog och ängar. De erbjuder mysigt boende, trerätters supé, frukost och smörgåspaket för dagen. Du kan också vandra på leden och från Korrö kan du paddla en sträcka om du vill.
Läs mer om Utvandrarleden

Utforska mer av Småland