Buss- och tågluffa i sommar! 

Greppa ryggsäcken och ge dig ut på äventyr! Skapa minnen tillsammans. Kanske luffar du på hemmaplan, eller kommer du till Småland med tåg eller buss. Vi tipsar om vad som väntar i södra Småland med Växjö i centrum. Utforska tidtabellerna och hitta till ditt äventyr. Nästan som uti världen fast hemma. Du får tid att umgås, är snäll mot miljön och vi lovar – du upptäcker nytt. Kanske bara packa badkläder och picknick och ge dig ut, eller planera en utflykt med övernattning. Med tält i packningen – res ut i det blå… Det är inte alltid bussarna går ofta – men vem har bråttom i sommar? Läs mer hos Länstrafiken Kronoberg

Bussluffa till Åsnen – ta 106 till Torne, 361 till Urshult eller 143 till Huseby Bruk

Möjligheterna är många att ta sig till detta favoritresmål med nationalpark, cykelleder, vandring och vattenupplevelser. Här finns också många möjligheter till övernattning. På flera ställen kan du hyra elcyklar för att ta dig vidare ut till pärlorna vid sjön och lämna på annan plats. Boka enkelt online. I Torne finns nog vackraste busshållplatsen med sjön Åsnen som fond. Du hoppar av i en riktig hubb för att ta dig vidare ut i Åsnens fantastiska natur och till nationalparken. Inte nog med det – du behöver inte ta mat med dig till Torne – här finns både lanthandel och Annorlunda Streetfood/café. Om du inte stannat vid badplatsen hämtar du upp din hyrcykel på Torne Camping. Läs mer om Åsnen

Ta Krösatåget i sommar

Man blir glad av dessa röd-gula tåg som pilar fram genom landskapet och faktiskt stannar vid riktigt små stationer där sommaräventyret är nära. Och visst är det mysigt att åka tåg? Lätt att koppla av, lätt att umgås och kanske åker kortleken fram på väg till nästa sommarpärla.

Tågluffa till Råshult 

Hoppa av på Diö lilla station. Ett sånt där härligt bevis på att de små järnvägsstationerna har väckts till liv. Sen bär det av på luffen – cirka 3 km vacker vandring till Linnés Råshult där du kan njuta en hel dag av naturreservatet, den mysiga trädgårdsserveringen, trädgårdarna och de gamla byggnaderna. På hemvägen kan du ta bussen om du vill – bara fem minuters promenad.

TÅGLUFFA TILL IKEA MUSEUM

Alldeles intill Älmhults station ligger IKEA Museum där du verkligen djupdyker i historia, visioner, tillfälliga utställningar och demokratisk design. På restaurangen rekommenderar vi någon sorts bullar som inte är köttbullar. I shopen hittar du saker som är mycket IKEA, men inte finns någon annanstans i världen. Intill ligger IKEA Hotell med fina sommarerbjudanden – varför inte en lokal minisemester? Testa att bo hemma hos IKEA. Fint väder? På gångavstånd ligger Sjöstugans camping med bad och kanoter.

Mer att upptäcka i Älmhultstrakten

TÅGLUFFA TILL MÖBELMECKA

Ta tåget norrut och hoppa av i Lammhult och du hamnar i Smålands möbelmecka. Här finns hela tre fina möbelbutiker att frossa i. Svenssons i Lammhult med det bästa av nordisk design och inredningsdetaljer fördelat på hela 2 700 kvm med inspirerande miljöer. Ett besök på Svenssons Gårdscafé hör till. Det populära cafét, inrymt i en ljus och trevlig lokal i inne på gården, serverar mättande pajer, mackor och smaskiga bakverk till Smålandspriser.
Norrgavel med sina ljusa möbler vill inspirera till hållbar inredning – vacker, tidlös och klimatsmart. Nilssons Möbler är familjeföretaget som har sålt möbler sedan 1958 och drivs av tredje och fjärde generationen. Mottot är kvalitet till bra pris och god service. Läs mer om Möbelriket

Bussluffa till Huseby Bruk – ta buss 123 till Huseby

I sommar händer det mycket på Huseby bruk, så det finns skäl att komma hit flera gånger. Bussarna går så ofta att det inte finns någon anledning att krångla med bilen. Speciellt för sommaren är ”Johans stolar” – en utställning med småländska designmöbler från 1900-talet ur Sjöberg Collection. Att ströva i park och trädgård och att besöka slottet, där miljön är densamma som på Husebyskandalens tid, hör till. Elisabeths Trädgård Restaurang & Café bjuder på fika och lokala rätter. Precis lagom för en halvdagsluff.

Mer att upptäcka

Ta buss 125 till lekfulla Ljungby

En dagsutflykt till Ljungby blir en skojig dag. Givetvis ingår ett besök på Ljungbys mest kända museum – det unika Sagomuseet som sätter fantasin i rörelse både bland barn och vuxna. Här lever den muntliga berättartraditionen vidare.

Sen något att äta på Ljungby Gamla torg. Kanske blir det glass på fina Märtas Glasscafé eller en vällagad lunch på Gästgivargården. Upptäck roliga miniatyrvärldar, fantastiska modellbyggen och spännande livsöden på Minivärlden. Ett tips är att kika in på den trevliga Turistbyrån som är inrymd i Kulturhuset Grand – där får du säkert fler anledningar att stanna i Ljungby ett tag till.

Alla luffarstråk bär till Växjö

Växjö station är hubben för trafiken ut i sommarlandskapet. Såklart tar man Krösatåget eller bussen in till Växjö för en stunds stadsliv, shopping, kultur eller lek. Helt nära Växjö station ligger Kulturparken Småland med både Sveriges Glasmuseum och Utvandrarnas Hus, liksom den ståtliga Växjö Domkyrka. Det är ett stenkast till stadens utbud med shopping och restauranger. Men det är också nära till leken – Linnéparken med sin fina lekplats och det lekfulla vid sjön mitt i staden. En glass, titta på folklivet och kanske gå en sväng – det är en nypa stadsluft det.

Mer att upptäcka i Växjö

Luffa på Utvandrarleden – Ta buss 215 till Korrö

Här är det upplagt för luffaraktivitet på riktigt. Stanna några dagar och vandra eller cykla på rundleden som är hela 120 km lång. Eller passera Korrö och hoppa av i Konga och vandra sedan norrut. Paket kan bokas med boende på pensionat och vandrarhem. En dagsvandring på 20 km tar dig från Korrö till Grimsnäs Herrgård där du kan vila en natt och ta bussen till Växjö eller fortsätt rent av på leden ”På Tur i Glasriket” om du tar dig fram per cykel Eller stanna på Korrö med paddling, cykling och vandring runt knuten. Möjligheterna är verkligen många för bussluff till luff i naturen. Läs mer om Utvandrarleden.

Upptäck mer i Utvandrarbygd

Ta buss 218 och 219 till Glasriket

Svårt att åka kollektivt till Glasriket? Nej, verkligen inte. Via Lessebo når du Kosta Glasbruk med bussturer flera gånger om dagen. Destination Kosta ligger i hjärtat av Glasriket och här besöker du både det äldsta och största bruket med tillverkning av varumärkena Orrefors och Kosta Boda. Under vecka 26–34 är det öppet alla dagar med guidningar i glashyttan. Passa på att shoppa i outlets som säljer allt från glas till jaktkläder. Kosta är väldigt restaurangtätt! Ett tips är minisemester med övernattning på Kosta Boda Art Hotel eller på Kosta Lodge med god mat på hotellet, Kosta delikatess eller på Kosta Lodge.

På vissa tider når du även Skrufs anrika Glasbruk med buss – en favorit bland influencers med design som specialitet. Och glöm inte att stanna till i Lessebo och besök Lessebo Handpappersbruk som bjuder in till härliga lokaler och försäljning av handgjort papper alla dagar maj-oktober med försäljning av handgjort papper och mysigt brukscafé.