fbpx

Blir hänförd av Åsnen och Store Mosse

På många sätt är Småland ett Sverige i miniatyr. Här finns alla typer av natur, förutom möjligen fjällvärld. De glittrande sjöarna och åarna är ett signum och det oväntade är en stor mosse. Däremellan både djup granskog och skimrande lövskog blandade med leende ängar. Och överallt möts du av stengärdsgårdar som minner om magrare tider.

Småland är Sverige på riktigt. Det gäller även naturen. Våra nationalparker utgör en mix av den svenska naturen. Fördelen är att allt är samlat på en betydligt mindre yta. Här finns skimrande lövträd, djupa barrskogar och trolska myrmarker uppblandat med spegelblanka sjöar, kärr och gölar. Allt är kryddat med rikt djurliv och grönskande växter. Ett tips under semestern är att utforska två av Sveriges mest omtyckta nationalparker, Åsnens nationalpark och Store Mosse nationalpark. Upplev naturens tidevarv i Småland.

Kvinna kopplar av vid sjökanten i en av Smålands många nationalparker
Foto: Alexander Hall
Fiskgjuse flyger i Åsnen Nationalpark i Småland
Foto: Alexander Hall

Unik insjöskärgård i Åsnen nationalpark

Sveriges 30:e och senast invigda nationalpark är Åsnens nationalpark söder om Växjö. Här finns något så ovanligt som en orörd insjöskärgård som sjuder av liv i vatten och på land. Här kan du spana efter de ”big five” – fiskgjuse, havsörn, trana, storlom och älg. I sjön ligger öarna tätt – det sägs att man kan räkna till 1000 stycken. På land är naturen väldigt skiftande med grönskimrande bokskog – orörd sedan många år, kulturmärkta ängsfruktodlingar, strandängar och våtmark. Det finns många fina vandringsleder och cykelturer. Cyklar levereras dit du vill ha dem.

Kanske upplevs nationalparken allra bäst från vattnet. Runt hela sjön finns campingplatser och annan service. På Getnö lake Åsnen Resort alldeles intill kan du hyra kajaker, kanoter och båtar. Det går också bra att hänga med ut på fiskgjusesafari en tidig morgon. Bor gör du bra på Getnö naturcamping eller i stugor. För att nämna några andra alldeles vid vattnet  – Urshults camping, Mjölknabben med stugor och café och Norraryd med bl a kurser i kajakpaddling. Och behöver vi säga det? Åsnen är en fiskesjö av rang – här nappar alltid storgäddan.
Läs mer om Åsnen

Man cyklar längs sjökanten i Åsnens nationalpark i Småland
Foto: Alexander Hall
Kvinna tar ett kvällsdopp i en av Smålands tusen sjöar
Foto: Alexander Hall

Stora upplevelser i Store Mosse

Har du kommit till Norrland? Vid en första anblick är det lätt att tro det, men du är i Store Mosse nationalpark, mitt emellan Gnosjö och Värnamo. Sveriges största myrmark söder om Lappland är som en koloni mitt i det småländska landskapet. Ytan är ungefär lika stor som 11 000 fotbollsplaner. Här kan du vandra och upptäcka natur- och djurliv på egen hand genom att följa någon av de vandringsleder som finns. Du kan också följa med på en guidad tur. Ett särskilt roligt äventyr är en guidad tur med snöskovandring över kluckande våtmarker, tuvor och kärr. Huvudentrén till nationalparken ligger vid Kävsjön som är en känd fågelsjö. Det går också bra att påbörja din upplevelse i naturum, ett center för information i nationalparken. Här finns även grillplats, värmestuga, fågeltorn, utställningar och andra aktiviteter. Stora upplevelser väntar.
Läs mer om Store mosse

Man vandrar över Store Mosse Nationalpark i Småland
Foto: Christoffer Collin
Människor har snöskor på sig mitt i sommaren för att gå över Store Mosse i Småland
Foto: smålandsbilder.se
Flicka i rosa kläder går på spång över Store Mosse i Småland
Foto: Patrik Svedberg

Vill du veta mer om Smålands natur?

På visitsmaland.se har vi samlat allt du behöver veta om våra nationalparker, naturreservat, vandringsleder och andra spännande platser i naturen.
Läs mer om natur och äventyr

Utforska mer av Småland